Szembesült már az egekbe szálló ingatlanárakkal?
Úgy érzi egyre reménytelenebb a helyzet?
Építkezne, de előre tart a bizonytalanságtól, az elhúzódó munkálatoktól és a botcsinálta kivitelezőktől?

 

Még mielőtt teljesen feladja a reményt, szánjon ránk pár percet és engedje meg, hogy megismertessük a könnyűszerkezetes házak világával!

                               A könnyűszerkezetes házakról

A könnyűszerkezetes házak előnyei, tulajdonságai

A könnyűszerkezetes házak kapcsán manapság rengeteg tévhit, innen-onnan hallott információk keringenek a köztudatban. Az viszont tagadhatatlan, hogy ez az építési mód egyre nagyobb teret hódít meg mind a családi házak mind pedig a nagyszabású beruházások körében is.
Vegyük sorra milyen előnyök alapján bizonyul jó döntésnek a könnyűszerkezetes építkezés.

1. KISZÁMÍTHATÓSÁG, GYORSASÁG

Ezen háztípusok előre legyártott elemekből állnak. Ez a megrendelő szempontjából azt jelenti, hogy már kész panelek érkeznek az építési területre, melyeket a helyszínen már „csak” daruzással össze kell állítani. A folyamat ezen része akár pár nap alatt végbemehet. Ennek köszönhetően egyes munkafázisok lerövidülnek vagy megszűnnek a hagyományos építkezéshez képest.
Figyelembe véve a mostanra már általánossá váló bizonytalanságot, mely körül lengi az építkezéseket, beruházásokat, hatalmas megnyugvást jelenthet, ha az általunk megrendelt alapanyagok rövid, belátható időn belül megérkeznek. Így magabiztosan kalkulálhatunk anyagköltséget, munkadíjat, kivitelezési időtartamot is.
Összességében ennek köszönhetően rengeteg időt, energiát, feszültséget és nem utolsósorban pénzt spórolhatunk meg.

2. HASZNOS TÉR NÖVELÉSE

Sokan nem tudják, hogy a könnyűszerkezetes házak falai vékonyabbak a téglából készült társaikéval szemben. Ezáltal 10%-kal növelhetjük a hasznos lakóteret. Az összeszerelendő panelek precíz, számítógép által tervezett gyártási folyamatos esnek át, így pontosan annyi és olyan vastag rétegekből és szigetelőanyagokból állnak, amennyire szükség van egy tökéletes otthon megépítéséhez.
A műszaki jellemzőkről bővebben ITT  olvashat.

3. ENERGIATAKARÉKOSSÁG

A precíz építési technikának köszönhetően az elemek nagyobb légzáródással rendelkeznek, így könnyebb otthonunkat felfűteni. A fűtési költség akár 30-50 %-kal is alacsonyabb lehet a hagyományos házakhoz képest. Egy átlagos téglafalhoz képest akár 200%-kal jobb hőszigetelést tudunk elérni, tehát kisebb a hőveszteség is. Ez a téli hónapokban jelentős különbséget mutathat a fűtésszámlánkon.

4. KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

Nemcsak pénztárcáknak kedvezhetünk, hanem a Bolygónknak is, ha modern építési technikát választunk. Amennyiben az elektromos fűtés mellett döntünk és könnyűszerkezetes házunkat napelemekkel szereljük fel, akkor otthonunkat 100%-ban megújuló energiával látjuk el. De ha ezen megoldásokat mellőzzük is, pusztán a kiváló hőszigetelésnek köszönhetően is jelentősen csökkentjük a károsanyag kibocsátásunkat.

A könnyűszerkezetes házak főbb jellemzői

1. Műszaki adatok

Egy könnyűszerkezetes ház előre legyártott falpanelekből épül fel, ezeket a legkorszerűbb technológiával ellátott gyárakban készítik. Ahogy már említettük a panelek tartalmazzák a szigeteléshez és tartós élettartamhoz szükséges rétegeket, pont abban a vastagságban, ahogyan szükséges.

A különböző falpanelek felépítése rétegenként:

a. Külső falak belülről kifelé: 1 réteg 12.5 mm gipszkarton, párazáró fólia, 25mm ellenlécezés szintezve, 5/15cm falváz szerkezet közötte 15cm kőzetgyapot szigetelés, 12mm cementkötésű faforgácslap csavarozva.
b. Belső tartó falak: 1réteg 12.5mm gipszkarton 25mm ellenléc szintezve, 5/15cm fatartószerkezet közötte 15cm kőzetgyapot szigetelés, 25mm ellenlécezés 1réteg 12.5mm gipszkarton.
c. Belső válaszfalak: 1 réteg 12.5mm gipszkarton 25mm ellenlécezés, 5/10cm fatartószerkezet közötte kőzetgyapot szigetelés, 25mm ellenlécezés 1réteg 12.5mm gipszkarton.
d. Födém (nem terhelt) lentről felfelé:1 réteg 12.5mm gipszkarton, párazáró fólia, 25mm ellenlécezés, 5cm keresztlécezés közte kőzetgyapot, 5/20cm fa födémszerkezet közötte kőzetgyapot szigetelés.
e. Födém beépített szakaszok alatt lentről felfelé:1 réteg 12.5mm gipszkarton, fólia, 5/25cm fa födémszerkezet közötte kőzetgyapot szigetelés, 1 réteg 25mm deszkázat, 15mm OSB lap, 5cm vashálóval erősített beton.
f. Ferde mennyezetek lentről felfelé: 1 réteg 12.5mm gipszkarton, párazáró fólia, 25mm ellenlécezés, 5/10 cm keresztlécezés közötte 10cm kőzetgyapot szigetelés, 10/15cm tartószerkezet közötte kőzetgyapot szigetelés, páraáteresztő tetőfólia, 30mm ellenlécezés, 30mm cseréplécezés, cserépfedés. 

2. Szigetelés

Az általunk kínált panelekben összefüggő szigetelés található, mely egyedi módon minimális csökkenti a hőhidak kialakulását, így a hőveszteséget minimálisra csökkenthetjük a nyílászárók és a különböző sarkok körül.

Külföldi trendek

Bár már több évszázados hagyományra tekint vissza a fával való építkezés az első, mai értelemben vett könnyűszerkezetes házat 1848-ban építették Svédországban. Ettől a ponttól kezdve hamar megkezdte térhódítását a világban. A tengerentúlon már évtizedek óta elterjedt építkezési forma a könnyűszerkezetes házkészítés. Olyannyira, hogy mára az Egyesült Államok családi házainak 80%-át teszik ki ezek a gyorsan és egyszerűen felépíthető otthonok. De nem feltétlenül kell ilyen messzire mennünk, a szomszédos Ausztriában is már a házak 40%-a áll könnyűszerkezetes panelekből. 

Magyarországon a 90’-es években hallunk először erről a készházakról.Mi lehet az oka annak, hogy hazánkban még mindig nem terjedt el széles körben ez az építkezési forma? Holott láthatjuk, hogy a világ legfejlettebb államaiban is szívesen teszik le a voksukat a készházak mellett.
Nem kérdés, hogy a rengeteg tévhit, elterjedt sztereotípia az, ami miatt sokan már a könnyűszerkezetes szó hallatán is visszakoznak, anélkül, hogy megbízható információkat gyűjtsenek.

Vegyük hát sorra ezeket a feltételezéseket!

 

Tévhitek a könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatban


1. Ami ilyen gyorsan elkészül az nem lehet biztonságos, tartós

Sokan, akik tartanak a könnyűszerkezettől azzal érvelnek, hogy egy „normális” családi ház, akár évekig is épülhet, kizárt, hogy pár hónap alatt hasonlóan megbízható otthon lehet létrehozni. Pedig ez a gyorsaság nem a hanyagságon alapszik, sőt! A panelek profi szakmaisággal készülnek a legmodernebb gyárakban, de mivel ezek már előre gyártásra kerülnek, így a megrendelő már kész elemeket kap az építkezés elején. Az építésnél éppen emiatt sok munkafolyamatot megspórolhatunk, hiszen ezeket már a legnagyobb körültekintéssel korábban elvégezték.

2. Nem olyan tartós, mint a téglából épült házak

Ennek a feltételezésnek nem nehéz bizonyítani az ellenkezőjét. Világszerte találhatunk számos – akár több száz éves - épületet, amelyek fából készültek és kiállták az idő próbáját.
Erdélyben is régóta kedvelt építőanyag a fa, nem véletlenül – megfelelő kezelés és vízelvezetés mellett hosszú időre tervezhetünk ez épülettel.

3. Könnyen leéghet

Ahogy már korábban részleteztük a panelek rétegezését precíz számítógép által vezérelt tervezés előzi meg, mely során minden bekerülő szigetelőanyag a későbbi ház védelmét, biztonságát és hőtartását szolgálja. Egy esetleges háztartási tűzesetkor akár 20-40 perc tűzvédelmet is biztosíthatnak falaink.

4. Nem ellenálló egy nagyobb hóvihar esetében

Szerencsére ezt a tévhitet már megcáfolták az elmúlt évtizedekben felépült készházak, melyek a Magyarországon történt legnagyobb hóviharokat is gond nélkül átvészelték. Ezen házak rugalmas szerkezetüknek köszönhetően sok esetben egy földrengést is nagyobb biztonsággal vészelnek át, mint téglából épült társaik. Nem véletlenül kedvelt választás a könnyűszerkezetes építkezés Japánban is.

 

A könnyűszerkezetes házak hátrányai

Bár nem állíthatjuk, hogy a könnyűszerkezetes házak minden tekintetben tökéletes választásnak bizonyulnak, hisszük, hogy ezek a hátrányok eltörpülnek a számtalan előny mellett. Sőt, ezek többsége kellő odafigyeléssel és tudatossággal kiküszöbölhető.

1. Az épület nyáron könnyen átmelegszik

Bár télen ez a tulajdonság kifejezetten kedvezően hat, nyáron okozhat kellemetlenségeket. Ha szeretnénk a légkondicionáló berendezést elkerülni válasszunk megfelelő tetőszigetelést, figyeljünk oda a tájolásra és gondoskodjunk árnyékoló technikákról, melyekkel ez a probléma minimálisra csökkenthető. Valamint ugyanezen tulajdonságnak köszönhetően egy esti szellőztetésnél sokkal hamarabb tudjuk hűteni lakásunkat a nyári hónapokban, mint egy téglaház esetében, ahol éjszaka is akár 30 fok körül lehet a hőmérséklet.

2. Felépítése magas szakértelmet igényel

Mivel a gyárból készen kapott elemek összeszerelése komoly hozzáértéssel végezhető, kulcsfontosságú, hogy milyen csapattal építettünk. Valamint a különböző szigetelési munkálatok is komoly odafigyelést és profizmust igényelnek, hogy elkerüljünk a későbbi gondokat ( pl: hőhidak kialakulása, mely könnyen penészhez vezethet).
Mivel Magyarországon kevesen foglalkoznak egyelőre ezzel az építési technikával, így elsőre nehézségekbe ütközhetünk a megfelelő kivitelező kiválasztásában.
Cégünk minden szükséges engedéllyel rendelkezik, sőt az építésen kívül számos más segítséget is nyújthat a könnyűszerkezetes házak terén (ehhez látogasson el a konnyuhaz.hu weboldalra).