Könnyűszerkezetes földszintes ház sematikus műszaki tartalmának leírása

Az építkezésről


Készház vagy gyorsház? Mi a különbség?

A készház alatt röviden a gyárban előre előkészült, majd helyszínre szállított és ott összeszerelt épületeket értjük.  A panelek vakoltan, ablakokkal ellátva érkeznek a megrendelőhöz, ahol daruzással összeillesztik ezeket az elemeket.

A gyorsház esetében az elemek külön-külön érkeznek, a helyszínen fém-és favázak felállításával történik a ház felépítése. A panelek építőanyaga javarészt fából áll össze, melyet további szigetelőanyagokkal ötvöznek. Ez az építkezési forma sokkal nagyobb teret enged a kivitelezésben, akár hegyoldalra építve vagy más egyedi körülmények között is megoldható az összeállítás.
Az építkezés igy is rendkívül gyorsan, akár 2-3 hónap alatt végrehajtható.

 

Az építkezés lépései, folyamata

Hihetetlennek tartja, hogy a hagyományos, akár évekig is elhúzódó építkezéssel szemben lehetséges akár pár hónap alatt is biztonságos és kényelmes otthont teremteni?

Pedig lehetséges! Sorra vesszük az építkezés lépéseit, hogy még teljesebb képet kapjon a folyamatról.

1. Alapozás folyamata

Normál sávalapozás 90-100cm mélységben vasalva C-10 betonból 40-cm szélességben, az alapsávok között döngölt töltés majd a gépészeti csatornák elhelyezése után murvaterítés. A szerelőbeton 12-15cm vastagságban vasalva C-12 betonból készül. A lábazatra hőszigetelő polisztirollap és műgyantás vakolat kerül. A szerelőbetonra GV-4 vízszigetelő lemez a szerkezetépítés után lépésálló hőszigetelő polisztirollapot illesztünk, majd ezt követi az - igény szerint üvegszállakkal megerősített - ajzatbeton és végül a burkolatok.
 

2. Rétegrend

Az általam kifejlesztett egyedi szigetelési eljárásrend garantálja az optimális lakókörnyezet kialakítását és fenntartását. Az általánosan elterjedt technológiával szemben mi összefüggő szigetelést alkalmazunk ott is, ahol mások erre nem vagy csak nagy költségekkel képesek. Így maximálisan lecsökkentjük - a sarkokban, a nyilászárók körül, a különböző síkok találkozásánál - kialakuló hőhidak esélyét.


a. Külső falak belülről kifelé: 1réteg 12.5 mm gipszkarton, párazáró fólia, 25mm ellenlécezés szintezve, 5/15cm falváz szerkezet közötte 15cm kőzetgyapot szigetelés, 12mm cementkötésű faforgácslap csavarozva.
b. Belső tartó falak: 1réteg 12.5mm gipszkarton 25mm ellenléc szintezve, 5/15cm fatartószerkezet közötte 15cm kőzetgyapot szigetelés, 25mm ellenlécezés 1réteg 12.5mm gipszkarton.
c. Belső válaszfalak: 1 réteg 12.5mm gipszkarton 25mm ellenlécezés, 5/10cm fatartószerkezet közötte kőzetgyapot szigetelés, 25mm ellenlécezés 1réteg 12.5mm gipszkarton.
d. Födém ( nem terhelt) lentről felfelé:1 réteg 12.5mm gipszkarton, párazáró fólia, 25mm ellenlécezés, 5cm keresztlécezés közte kőzetgyapot, 5/20cm fa födémszerkezet közötte kőzetgyapot szigetelés.
e. Födém beépítet szakaszok alatt lentről felfelé:1 réteg 12.5mm gipszkarton, fólia, 5/25cm fa födémszerkezet közötte kőzetgyapot szigetelés, 1 réteg 25mm deszkázat, 15mm OSB lap, 5cm vashálóval erősített beton.
f. Ferde mennyezetek lentről felfelé: 1 réteg 12.5mm gipszkarton, párazáró fólia, 25mm ellenlécezés, 5/10 cm keresztlécezés közötte 10cm kőzetgyapot szigetelés, 10/15cm tartószerkezet közötte kőzetgyapot szigetelés, páraáteresztő tetőfólia, 30mm ellenlécezés, 30mm cseréplécezés, cserépfedés. 


3. Külső borítások

A külső fal készítésének menete: 12mm vastagságú cementkötésű faforgácslapot rögzítjük, erre polisztirollap, hálós alapvakolat majd kapart hatású külső vékonyvakolat kerül.
A tető technológiai sorrendje: MEDITERRÁN tetőrendszerrel fedve színes alumínium ereszcsatornával szerelve az eresz és oromszegélyek 19mm alapozó és vastaglazúrral kezelt borovi fenyő hajópadlóval borítva.
 

4. Nyílászárók

Elsősorban műanyag vagy fa ablakokat és bejárati ajtókat használunk. Tapasztalatunk alapján az állítható tokos kanadai beltéri ajtókra teszünk javaslatot . Az ablakok minimum 0. 7 Wm2/K vagy 1. 0 Wm2/K hőszigetelésűek, igény szerint redőnnyel és szúnyogháló szerelve.


5. Gépészet

A fűtés ötrétegű műanyagcsöves radiátoros kombicirkós szerelt kéménnyel, szelepekkel, csapokkal vagy napkollektoros padló és falfűtéses rendszer elektromos pótfűtéssel kiegészítve. A melegvizet kombicirkó vagy napkollektoros rendszer állítja elő. A vízrendszer ötrétegű műanyagcsövekkel MOFÉM csaprendszer és ALFÖLDI szaniterek, a villanyszerelés munkáknál háromszorosan szigetelt PRODAX szerelvények kerülnek beszerelésre.


6. Belsőépítészet

A külső határolófalakba kőzetgyapot kerül majd ellenlécezéssel szintezve hő tükrös fólia után 12mm tűzálló gipszkarton szerelünk be. A mennyezet födémszerkezete közé 15-30-cm kőzetgyapot kerül, majd ellenlécezés hő tükrös fólia, gipszkarton szerelése következik. A belső válaszfalak esetében vékonyabbb kőzetgyapot szigetelés kerül a szerkezetbe, majd fóliázás és gipszkarton.
 

7. Festés, burkolás befejező munkák

A falak és a mennyezetek üvegszövetes gletteléssel festve vagy csempézve kerülnek kivitelezésre.
A padló a szobákban laminált parkettaborítást kap a többi helyiségben hideg padlóburkolatot használunk MAPEI segédanyagok felhasználásával.

Várható fenntartási költségek

Egy családi ház esetében nem kevés összeget jelenthet, ha spórolhatunk a kiadásainkon. Egy átlagos családi kiadásainak nagy részét napjainkban a rezsiköltség képezi. A könnyűszerkezetes ház lehetőséget biztosít, hogy ezeket a költségeket akár 50%-kal csökkenthesse.
Akár egy külföldi nyaralás összege is kihozható csupán a megspórolt fűtésszámlákon.

Hogyan lehetséges ez?

  • korszerű szigetelési technika – ásványgyapot és dryvit
  • télen könnyen fűthető, jól tartja a hőt
  • rugalmas szerkezetének köszönhetően könnyedén felszerelhető napelemmel
  • nincs páralecsapódás, így a penészesedéstől sem kell tartanunk

Ezeknek a megoldásoknak hála a környezetünket is óvjuk, hiszen minimálisra csökkentjük CO2 kibocsátásunkat, már az építkezés során is!