Notice: session_start() [function.session-start]: ps_files_cleanup_dir: opendir(/var/lib/php5) failed: Permission denied (13) in /srv/users/vidamurkoth/aido.hu/www/index.php on line 23
Aido könnyűszerkezetes házak - Álmaid otthona, energiatakarékos, környezetbarát, olcsó, favázas ház

ÉME engedély

A megfelelősség igazolás abban az esetben állítható ki, ha a termék vagy műszaki megoldás megfelel a műszaki specifikációnak. Ez a műszaki specifikáció vagy nemzeti szabványként átvett harmonizált európai szabvány, vagy pedig építőipari műszaki engedély (ÉME engedély). ÉME kiadására egyelőre kizárólag az ÉMI vagyis az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. jogosult az Ipari-, Kereskedelmi- és Idegenforgalmi Minisztériumtól kapott felhatalmazás alapján.
Rendelkezek ÉME engedéllyel, ami az Építőipari Műszaki Engedélyt jelenti, ami magába foglalja a szükséges ÉMI minősítéseket.

Energetikai besorolás

A hőátbocsátási tényezőt az U érték jelöli, mely megmutatja a hőveszteség mértékét, mértékegysége W/m2K. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb az  anyag (mely egyaránt lehet építőanyag, nyílászáró vagy szigetelőanyag) hőszigetelő képessége. A legújabb hőtechnikai szabvány szerint az új épületekre U=0,45 W/m2K az érvényes követelmény. A hőátbocsátási tényező alacsony értéke energiatakarékos használatot és mérsékelt károsanyag kibocsátást eredményez, mely jól kitűnik az energiaigény szerinti besorolásból.

2009. január 1-én lépett hatályba az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet, mely az épületeket energetikai minőségük szerint osztályozza és egy összesített mutatóval jellemzi. Kiszámításának forrását a 7/2006. TNM rendelet adja, melynek alapján figyelembe veszik az épület környezeti, klimatikus tényezőit, a felhasznált energia típusát és mennyiségét, az épületszerkezeti és műszaki tulajdonságait, illetve a hőszigetelő képességét.

Energetikai besorolásA+ <55 - Fokozottan energiatakarékos
A 56-75 - Energiatakarékos
B 76-95 - Követelménynél jobb
C 96-100 - Követelménynek megfelelő
D 101-120 - Követelményt megközelítő
E 121-150 - Átlagosnál jobb
F 151-190 - Átlagos
G 191-250 - Átlagost megközelítő
H 251-340 - Gyenge
I 341< - Rossz

A C kategória mutatja az átlagos színvonalat, értéke alkotja a viszonyítási alapot, míg a többi érték pedig az ehhez viszonyított százalékos eltérést. Az alacsonyabb érték magasabb energiatakarékosságot jelent.